PRESSRILIIS 31.10.2016
”Träning är alltid livsviktig träning för Klubben.” Och i Effcee är nästa livsviktiga träning alltid snart.
marty
Marty Miettunen, författare

I Helsingfors ballaste sportblogg med fotbollsfokus har det nu blivit dags att leverera ytterligare ett utlåtande. Fullständigt naturligt är att vi börjar med fotboll från korpdivisionerna och närmare bestämt just anrika FC och föreningens förvirrade förhållande till grus och konstgräs.

Om Fotboll Club Fotboll Clubs redan mytomspunna traditionella söndagsträningar på Muncca skolgård i Helsingfors bör för den oinvigde allra först förtäljas att denna fotbollsplan (bilden ovan och nedan) är en före detta grusplan – en vanlig skolgård. Måhända har en del av FC-grabbarna haft en förkärlek för just grusplaner sedan barna ben, men numera är det konstgräs som gäller.

FC har visat prov på aktiv fotbollskultur på sina träningar i alldeles för många år, cirka 40 för att vara exakt. Kanske var det därför som hela 18 mannar kom till Muncca på söndagen. Även de som inte alltid haft det så lätt kom och de var alla där. Träningarna började som alltid förr, dvs. med spel. Efter det kom snacket. Sedan gick många hem och grät i fosterställning, även åskådarna med smutsiga hundar.

– Det kändes som att spela på en skolgård! En modern skolgård med konstgräs, säger C Komonen samtidigt som han oroar sig för den negativa trend inom läktarfotbollen som breder ut sig som en bengalisk eld. FC tar naturligtvis avstånd från denna negativa fotbollskultur där supportrarna eldar upp saker, slänger smällare och okontrollerat rusar in på planen utan någon som helst utbildning. Man måste ha utbildning!

Även de som inte alltid haft det så lätt kom och de var alla där.

Förväntningarna inför det utlovade stora linjetalet var högt skruvade. Dessvärre uteblev talet och talaren. Akademirektor Behm har lovat återkomma. Dock sågs en massa förväntansfulla åskådare med smutsiga tandlösa hundar som försökte ta selfies.

muncca3011016
Den före detta skolgården i Munksnäs, scen för taktiska finesser och strategisnack.

Kort sagt var det en riktig mardrömsmatch och ingen träning i ordets taktiska betydelse. Skinnena, Skinny Boys, dominerade spelet mot de gröna gubbarna med sina klockrena passningar. Skinnena dvs Kalsonggänget hade nämligen ätit en rejäl frukost och betedde sig allmänt labilt. GG hade ingen chans, 4-1 vid paus. Den anmärkningsvärt höga procenten felpassningar och ett oorganiserat försvar visade sig vara GGs akilleshäl denna mulna söndag. Det blev helt enkel överkurs för de gröna gubbarna, som dock ställvis hade press och några goda målchanser.

FC tar avstånd från supportrarna som eldar upp saker, slänger smällare och okontrollerat rusar in på planen utan någon som helst utbildning.

– Det bör lossna för ”Kasi” snart, menar akademirekor Behm. Vi kör några sköna drillar nästa gång för hitta rytmen för att bättre penetrera de trånga luckorna.

Kasimir Johansson med några kanonlägen och ett mål och Chrisses stolpskott och volley som gick 5 cm över ribban lovar gott. Målsprutan Oscar såsade en frispark och en straff. Pressen blir större om måltorkan bara fortsätter. De riktiga framgångarna väntar på sig. Svaren fås senast i Movember-matchen då ALLT skall vara färdigdrillat. Detta lämnade frågetecken men vi litar på våra killar och nya drillar.

Hur reagerar man? Allt är som förr, försäkrar man i räksmörgåskabinetten, en sketen gammal styrhytt ombord hamnbogseraren Erika.

– Samtidigt är det ju den här typen av matcher man tränar för, fortsätter kapten T Pohjola i full mundering, utan att begripa något alls.

Men även Tommy är övertygad om att man fortfarande inte har hittat den ultimata startelvan och taktiken för FC.

– GM Taul vet inte om sin bästa elva än. Han har experimenterat med laget och formationerna. Han försöker fortfarande att lösa det. Forskningen har pågått i tre fyra decennier så hoppet är inte ute, menar Pohjola.

Kungen Zlatan bör abdikera?

Från en sak till en helt annan. Avdelningen för internationella och annars bara förbryllande ärenden noterar:

– Man kan inte säga något till Zlatan. Han kommer och visar vägen, säger akademirektor Behm.

Även fler röster har höjts för att Ibrahimovic bör förpassas till avbytarbänken, kanske till och me byta till pesäpallo? På  FC-kontoret är stämningen skeptisk. Kan bero på julmusten, dock. Vem vet.

– Vi har helt enkelt tittat på för mycket fotboll för att tro på att Zlatan inte kommer att ösa mål igen, säger C Komonen och fortsätter:

– Zlatan är Kung och Kungen är tillbaka, innan du hinner ana.

Ett annat fenomen som bekymrar i södra Helsingfors och på Drumsö är huliganerna som lyckats drabba samman före eller efter varje Helsingforsderby i år.  FCFC tar öppet avstånd från läktarvåldet och ger sitt stöd till polisen. Effcee hoppas också på större resurser till utredningen kring Roman Eremenkos kronjuveler samt mysteriet med läppsalvan som Johaug svalt.

FC Footballclub samarbetar med myndigheterna: Försäkringsbolaget Veritas, FPA, Centralhandelskammaren, Alko och Mehiläinen Muncca. (Klubben jobbar också på ett avtal med Veterinärmedicinska.)

*** Förköp till julfesten pågår. Kinkkubingo och leverpastej. Kom som du är! 16.12.2016 restaurang Älämölö, Eira. Supékort 12 euro. Egna och andras drycker medtages.

Annonser