Effcee nåddes i slutet av juli av ett sorgebud. Nuvarande och forna fotbollskrigare hedrar minnet av pappa Olin, eller Faijan som klubbens skyttekung Benjamin Laustiola länge trodde att Äijä ska kallas.
Legend
Ingmar Olin 4.5 1933–24.7 2017

Då jag tog mina första stapplande steg i FC Football Clubs dress i slutet på 80-talet var
försvaret det tätaste på Skatudden. Inte minst vår högerback såg till att ingen motståndare kom levande förbi. Ibland for bollen förbi, men inte motståndarna. Senast vid vår högerback blev de nersparkade. Något som den tidens motståndare, med FC Skatta Skins i spetsen, hade svårt att uppskatta.

Högerbacken som höll ordning och reda var Ingmar Olin aka Äijä.

Av någon outgrundlig anledning missade undertecknad hans smeknamn och började familjärt kalla honom för Faijan. Något som hans söner brydde sig om att rätta till först flera decennier senare.

FCFC 1986
Väiski cirka 1985. Uppe till vänster, med blicken fastnålad i motståndarna.

Någonstans där 80-talet blev till 90-tal lade Äijä upp sina pläägin på hyllan där de stannade för all framtid. Han flyttade sig till sidlinjen där han stod så länge han kunde stå. Efter det satt han. I cirka 20 år stod Äijä vid sidlinjen så gott som varje gång FC Football Club spelade. Att han dessutom rörde sig med allmänna färdmedel kors och tvärs i huvudstadsregionen för att följa med matcherna är redan i sig en bragd. När benen inte mera höll fortsatte han komma på matcherna i rullstol. Då och då var det någon match han inte kom på, men flera hundra FC matcher hann han se.

Äijä var en alltid lika uppskattad personlighet vid sidan av planen. En person som alla spelare, oberoende av ålder och ursprung, högt respekterade. En ikon. Så länge han orkade deltog han också på bastukvällarna. På den tiden hade FC också årsmöten som vilken som helst förening och på dessa fanns alltid Äijä på plats, i egenskap av ekonomisk chef. Föreningens ekonomi höll han lika hård koll på som på motståndarna under sin spelarkarriär.

IMG_5828

FC Football Club är på många sätt lika med Äijä. Han var föreningens största och klarast lysande symbol. En föreningslegend. Årligen utdelas en MVP-pokal åt årets bästa spelare. Pokalens officiella namn är Ingmar Olins pokal. Det säger det mesta.

Med den största respekt och tacksamhet över alla minnen; vila i frid, Faijan.

Beni #10

Fotnot. Paul Olin: Namnet Äijä härrör sig från en forntid i östra Helsingfors när Taul Olin och Ennolin ännu var små snorgärsar och Äijä själv en ung ståtlig karl. Där satt Talle uppsvingad i klätterställningen en vacker kväll med några kompisar, när plötsligt ett tjog pågar med majoritetsspråket som modersmål och bobollsträn i händerna omringade klätterställningen och tyckte att nu kunde Talle & co sluta använda sina grundlagsenliga rättigheter i att tala ärans och hjältarnas språk och i stället ta ett redigt kok stryk. Just precis när detta skulle ske ropade någon av pugilisterna plötsligt: ”Äijä tulee!”. Och mycket riktigt: som sprungen ur en kanon störtade Ingmar Olin ut ur höghustrappan och jagade tjoget med rötägg på flykten. Talle och hans kompisar klarade sig med blotta förskräckelsen och far Olin hade fått ett slagkraftigt smeknamn, som följde honom ända till graven.

Annonser