Taul the Takoja

”Träningar” pågår året runt på Väiski. Kolla Namnskriket.

Tag med barn, kompanjoner och vänner om ni vill. Inga strategier eller formationer, vi rullar lite boll bara för att inte glömma att den är rund. Och så har vi nästa match fittit snart och då kommer vi ännu mer taggade och hungriga till plan.

SPELBOKEN 2015

Några reflektioner av det jag såg genom min lupp i Gårdsbacka.

Som sagt fungerade många saker jävligt bra och den taktik vi lade upp infriades också till stora delar. Om det fortsätter, som det verkar nu, med att vi kommer att ha många gubbar till matcherna så fortsätter vi med den höga pressen. Det känns i benen och lungorna, men den var effektiv. Ni vann mycket boll med den. Man jobbar hårt en stund och kommer sedan i byte och drar andan.

Det vi kan utveckla ytterligare är att ytterbackarna stiger ännu mera och ger inlägg. Det kräver förstås att yttermittfältarna är med på denna plan. Inte så lätt alltid. Men det här kanske skulle öppna spelet mer mot sidorna, för vi måste bredda mera. Både för att spelet inte skall gröta ihop sig på mitten som det gjorde mot Ponnistus, men också just för att bereda möjlighet för dessa inlägg.

Det som var problematiskt igår var just det att spelet, särskilt i första halvlek, grötade ihop sig på motståndarnas planhalva i mittzonen. Folk sprang på varandra, spelade mycket i linje med varandra och ibland låg anfallarna lägre än mittfältarna etc. Särskilt den släpande anfallaren. Men också Gunu och Nicke föll för mycket ner. De båda anfallarna måste kommunicera så att inte båda är nere och vinner boll samtidigt. Den ena kan egentligen hela tiden ligga och snusa vid motståndarnas offsidelinje för en möjlig genombrytning. Det som på ren svenska kallas porrastus saknades också. Kolla var kaverina är på plan och rör er även utan boll.

Nu hände ju det att när vi var så många på ett så litet område så öppnade sig oändliga ytor bakom detta gytter för motståndarna att använda. Och de gled igenom mycket i första halvlek.

I andra halvlek var det ändå de som var tröttare än vi trots vår höga press. Och då tog vi över. Det som händer när vi jagar mål på slutet är förstås att de förr eller senare glider igenom då också. Två gånger hände det. Men som tur hade vi en mur i mål i Gårdsbacka. Ruffe knep två ensam igenom-situationer. Det ger högt slutbetyg det.

Våra fasta situationer var helt plötsligt också en källa till glädje. Utan att vi nämnvärt har snackat om dem fungerade de överlag fint. Hörnorna var killers, våra två bästa situationer kom på dem: den ena pangade Jocke fint i mål och den andra, ännu finare, knoppade Oli strax över. Vi fortsätter så här: Kasi och Nicke lägger dem om ni är på plan. Också frisparkarna var välgivna, mittbackar och centrala mittfältare kan fortsätta ge dem. Det kan löna sig att ge hårda frisparkar in i muren, säsongen har knappt börjat och vi har redan satt en sådan i mål (mot Hifki) och Ponnistus satt en sådan i buren mot oss.

Vi fortsätter således med den höga pressen, breddar spelet mera och så skippar vi åtminstone i nästa match den släpande anfallaren. Det var lite såsigt ibland. Vi testar med klassisk 4-4-2 mot HePuLi och så ser vi sedan.

Spel utan boll, ja. Jag kan det inte, jag står alltid fel och rör mig för lite. Jag tror nog inte att jag lär mig det mera. Men försöka duger. För var och en tål det nog att funderas på sitt eget spel utan boll. Utan det kommer vi aldrig till de lägena som resulterar i nätrassel.

Här nere följer något slags laguppställningskarta, lite hur jag tänker mig vilka positioner folk kan spela på denna säsong. Sedan kan det ju ändras lite enligt hur det fungerar och vilka jappar vi har på plats etc. Men det här är något att utgå från. Om någon är missnöjd kan den alldeles bra komma och snacka om det, så kan vi säkert säkert åtgärda saken.

Skärdumpar är förbjudna!

Ni förstår den säkert. Som exempel: alltid när Thomppi och Robban är på plats spelar de mittbackar, men Oli, Micha etc kan också spela där. Eller: alltid när Pädä och Janne W är på plats spelar de linkkin, men Oscar, Wilhelm etc kan också spela där. Osv. En del är mera allround, andra har en specifik paikka. Nå, som sagt kan allt fara i roskisen om det inte funkar.

Bernt är ju exempelvis ett blankt kort, eftersom han ännu inte har spelat med oss. Och Alex spelar än så länge hockey over there och Nysä flyger på den glömda kontinenten, så dem skall vi inte ännu räkna med. Nysä är för övrigt än presumtiv reservmålvakt om Ruffe inte skulle vara på match. Vilket vi hoppas att inte sker, med tanke på vilka takter han bjöd på i Gårdsbacka.

Det blev en hel del. Nu sover vi på saken och så glömmer vi allt. Over and out.

– Från GM Taul Olin

Annonser